Wereldburgerschap
Wij zijn niet alleen inwoners van Lent, Nijmegen, Nederland. Wij zijn inwoners van Europa, de Wereld. Een wereldburger is iemand die zich betrokken voelt bij de wereld om zich heen – ook over de grens van het eigen land. Bovendien handelt de wereldburger in overeenstemming met die betrokkenheid. Hij zet zich dus in voor een betere wereld.
Voor ons en de kinderen van onze school betekent dit bewust omgaan met afval en de directe omgeving binnen en buiten. Respect voor dier en natuur. Het betekent ontwikkelingseducatie, lessen in duurzame ontwikkeling, vredeseducatie, mensenrechteneducatie en interculturele vorming. Het gaat om wereldburgerschapsonderwijs, zodra het kinderen de kennis en vaardigheden bijbrengt om aan een goede toekomst te bouwen in een geglobaliseerde wereld.
Wereldburgerschap vereist kennis van de wereld, de eigen omgeving en de relatie daartussen. Het vereist bovendien kennis van de mondiale uitdagingen van deze tijd. En van internationale samenwerking. Om al deze kennis te kunnen toepassen, zijn ook de volgende vaardigheden nodig:
- het vermogen kritisch na te denken en een mening te vormen;
- het vermogen samen te werken en conflictoplossend te handelen;
- een internationale houding en waardenoriëntatie;
- een positief zelfbeeld en respect voor anderen;
- (maatschappelijke) betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel.